چکیده :
گل مژه یا ماشک یکی از شایع ترین بیماری های پلک می باشد. ضایعه به صورت مشخص با درد موضعی در یک ناحیه مشخص پلک شروع می شود. گل مژه ضایعه خوش خیمی است و در حال حاد، معمولاً کمپرس گرم کافی است و داروی خاصی نیاز نیست. در این مقاله می خوانیم...
مى توان گفت گل مژه یا ماشک یکى از شایعترین بیماریهاى پلک مى باشد . ضایعه به صورت مشخص با درد موضعى در یک ناحیه مشخص پلک شروع مى شود . ممکن است در اطراف آن بافت پلک متورم و قرمز شود .ضایعه، اغلب طى چند روز به صورت خودبخود یا با تخلیه ترشحات، بهبود مى بابد . به ندرت ممکن است ضایعه عفونى شده و باعث التهاب شدید پلک شود .
از طرف دیگر گاهى ضایعه مزمن مى شود و به صورت توده سفت بدون دردى به نام شالازیون در مى آید که مى تواند ماهها باقى بماند. به علل تشکیل این ضایعات بپردازیم. در لبه پلکها غدد کوچکى به نام میبومین وجود دارد که طى پلک زدن ،مقدارى چربى به داخل اشک ترشح مى کنند. این چربى به مرطوب بودن سطح چشم کمک مى کند.
گاهى به دلایل مختلف دهانه این غدد مسدود مى شوند و چربى تخلیه نمى شود . اغلب علت انسداد مشخص نیست و با افزایش سن این روند شایعتر مى گردد. در چنین حالتى چربى تخلیه نمى شود و داخل پلک تجمع پیدا مى کند.
به دنبال تجمع چربى یک پاسخ التهابى شروع مى شود که باعث درد و قرمزى پلک مى شود. این حالت عفونى نیست و نیاز به آنتى بیوتیک ندارد هر چند گاهى به صورت ثانویه عفونى مى شود که باعث التهاب شدید پلک مى گردد. التهاب، با باز شدن ضایعه به سمت ملتحمه یا پوست و تخلیه آن یا با جذب چربى توسط سلولهاى التهابى آرام مى شود. گاهى التهاب فروکش مى کند ولى دیواره اى دور چربى تشکیل مى شود و حالت کیست مزمن پیدا مى کند که به این حالت شالازیون گفته مى شود.
درمان گل مژه
گل مژه ضایعه خوش خیمى است و در حالت حاد، معمولاً کمپرس گرم کافى است و داروى خاصى نیاز نیست. در صرت بروز عفونت ثانویه آنتى بیوتیک لازم مى شود. اگر شالازیون ایجاد شد به مدت یک تا دو ماه، یک تا چهار بار در روز باید کمپرس گرم انجام داد و لبه پلک و روى ضایعه را ماساژ داد تا بهبود یابد.
گاهى ضایعه مزمن و عود کننده است. این حالت نشانگر التهاب مزمن لبه پلک و بیمارى غدد میبومین است. در این حالت علاوه بر ماساژ و کمپرس گرم مکرر براى چند ماه، لازم این روزانه لبه پلکهابا شامپوى مخصوص شستشو داده شود تا ترشح چربى به حالت نرمال برسد. همزمان ممکن است ازداروهایى مثل تتراسایکلین یا داکسى سایکلین که ترشح چربى راتنظیم مى کنند استفاده شود ( یک تا دوماه ).
روغن ماهى نیز به دلیل دارا بودن امگا مى تواند مفید باشد. در مواد شالازیونهاى مقاوم به درمان، لازم است با عمل جراحى داخل کیست تخلیه شود. البته باید توجه داشت که گاها ضایعه به تمام اقدامات مقاوم است و احتمال عود را نیزهمواره باید در نظر داشت .
ذکر منبع :
1 – برگرفته از مقاله گل مژه دکتر بهرام اشراقی فوق تخصص پلاستیک و ترمیمی چشم
با تشکر از حسن انتخاب و مطالعه مقاله گل مژه توسط شما دوست و همراه عزیز .
مراقب سلامتیت باش چون خیلی مهمه !
مشتاقانه منتظر ارسال نظرات و ایمیل های شما همراهان عزیز و گرامی در خصوص گل مژه هستیم - چشم یار
دوستدار شما شکوه شیخی پور
کاربردی ترین ابزارهای چشم پزشکی کدامند؟! در این محصول ویدئویی توضیحات جامع و کاملی در خصوص این 5 ابزار و کارآیی آنها در اتاق عمل توسط شکوه شیخی پور مدرس اسکراب نرس چشم پزشکی ارائه گردیده است...
قیمت : 148000 تومان نوع محصول : دیجیتالی خرید آنلاینممنون و سپاسگذار
تشکر از مقاله ارزشمند شما
پاسخ به نظر