چکیده :
در این مقاله به بررسی وظایف پرستاری می پردازیم تا بیشتر با این مقوله آشنا بشوید . آیا وظیفۀ پرستار فقط چک کردن وضعیت بیمار یا بررسی حالت عمومی بیمار است؟ خیر. بلکه این موضوع بسیار وسیع تر از آن است، در ادامه به بیان وظایف پرستار این سپید پوشان الهی از جمله وظایف عمومی و تخصصی می پردازیم...
پنجم جمادی الاولی، سالروز ولادت شیرزن صحرای کربلا، زینب کبرا می باشد . پرستار، عجب واژه آشنا و دوست داشتنی است . لفظی که ناخودآگاه هر شنونده ای را به وجد و آرامش می آورد . و به یاد فردی می اندازد که در لحظات سختی ، ناراحتی و ساعتی که به کمک نیاز داریم ، یاری رسان ماست . انسان های بی ادعایی که به معنای واقعی کلمه ، خالصانه کار می کنند . این سپید پوشان الهی تمام تلاش خود را معطوف می سازند تا بیماران ، دوران نقاهت خود را به آرامی سپری کنند . این واژه ، آدمی را به یاد مفاهیم دیگری هم می اندازد. یاد شب بیداری و یاد مردان و زنان سپیدپوشی که لحظه ای لبخند از چهره شان دور نمی شود و همیشه با قدرت و استقامت به این مسئولیت گرانبها رسیدگی می کنند .
مقام معظم رهبری ، درباره اهمیت پرستاری می فرمایند : برای حفظ سلامت در جامعه ، اهمیت پرستاری در طراز اول قرار دارد ؛ یعنی اگر بهترین پزشکان و جراحان ، کار خودشان را با بیمار به بهترین وجه انجام دهند ، اما از آن بیمار پرستاری نشود ، به طور غالب ، کار آن پزشک یا جراح عالی قدر ، بی فایده خواهد بود . ایشان در جایی دیگر ، نقش پرستار را معادل کار پزشکی ماهر می داند و می فرمایند : نقش پرستاری و بیمارداری در حفظ سلامت و بازگشت سلامت بیمار، نقش درجه اول است ؛ معادل است با نقش یک پزشک ماهر. بسیاری از این نکته غفلت دارند . لذا آن وزن و ارزشی که باید برای پرستار در نظر گرفته شود ، از ذهن آنها مغفول می ماند و به آن توجه نمی کنند .
پرستار با حفظ و ارتقاء سطح سلامت جامعه در سه سطح به ارائه خدمات بهداشتی – درمانی و توانبخشی می پردازد ، که این سطوح شامل موارد زیر می باشد :
1. فرد، خانواده، مدرسه، کارخانه و ....
2. مراکز بهداشتی درمانی، بیمارستان ها، کلینیک های عمومی و تخصصی
3. مراکز توانبخشی و نگهداری
با همین دسته بندی مختصر می توان به گستردگی و اهمیت وظایف پرستار پی برد . حال برای تفهیم بهتر باید بیان کرد که وظایف پرستار در تمام سه سطح بیان شده ، مواردی همچون پیشگیری ، غربالگری ، درمانی ، توانبخشی و نگهداری را شامل می شود . حال باید ذکر کرد پرستار در انجام این وظایف فرایند پرستاری را در پیش می گیرد که این فرآیند شامل : بررسی و شناخت ، تشخیص پرستاری ، تدوین اهداف ، برنامه ریزی ، اجراء و ارزشیابی می باشد .
در این بخش فعالیت های پرستار را به سه نوع مجزا تقسیم می کنیم :
1. فعالیت مستقل
2. فعالیت غیرمستقل
3. فعالیت بینابینی
فعالیت مستقل، بررسی و شناخت و تشخیص پرستاری را شامل می شود. فعالیت غیرمستقل، مجموعه ای از اعمال بهداشتی درمانی و توانبخشی به تجویز پزشک می باشد. فعالیت بینابینی مجموعه ای را شامل می شود که پرستار با همراهی تیم مراقبت بهداشتی، بعد از عکس العمل بیمار به مراحل درمانی آن اعمال را انجام می دهد .
زمانی که یک فرد عادی به پرستار فکر می کند و فعالیت ها و اعمالش را مد نظر می گیرد به طور عموم بیشتر ذهنش به سمت اعمالی همچون، ثبت مشخصات بیمار، بررسی وضعیت بیمار، کمک به پزشک، دادن داروی بیماران، انجام تزریقات و رعایت حقوق بیماران می رود. حال باید ذکر کرد که تمامی این موارد در وظایف پرستار گنجانده شده است . اما در گستردگی وظایف پرستار تردیدی نیست. حال شرح وظایف پرستار را بر اساس منشور حقوق مددجو در فرآیند پرستاری بیان می کنیم تا با اهمیت وجود این سفیدپوشان الهی بیشتر آشنا شوید .
1. جلب اطمینان و اعتماد فرد و خانواده اش، همچنین برقراری ارتباط حرفه ای همراه با مهارت های کلامی و غیر کلامی
2. کسب اطلاعات و بررسی وضعیت بیمار و ثبت در پرونده
3. ثبت نیازها و مشکلات بهداشتی بیمار و تشخیص بر اساس دانش و مهارت پرستاری
4. اولویت بندی و برنامه ریزی اقدامات مراقبتی بر اساس اهداف و ثبت آن در پرونده
5. در انجام معاینات همکاری و مشارکت با پزشک داشته باشد و بر فعالیت های پیراپزشکی نظارت کند .
6. انجام اقدامات مراقبتی براساس استانداردهای خدمات پرستاری و ثبت آن با توجه به نیازهای جسمی، انجام مراقبت های تشخیصی، انجام اقدامات اولیه احیاء قلبی ریوی، ارائۀ اقدامات پرستاری در انتقال بیمار از بخشی به بخش دیگر صورت می گیرد .
7. ارزشیابی نتایج خدمات ارائه شده به بیمار و در صورت لزوم بررسی و برنامه ریزی مجدد برای مراقبت های لازم
8. انجام اقدامات پرستاری برای کنترل درد
9. حضور در تیم بحران و اجرای وظایف تعیین شده در موقعیت های غیر قابل انتظار
10. تأمین ایمنی بیمار و پیشگیری از حوادث احتمالی .
11. نظارت مداوم بر حسن اجرای اقدامات مراقبتی توسط گروه پرستاری
12. بررسی نیازهای آموزشی و توسعۀ برنامه های آموزشی و اجرای آن ها برای حفظ و ارتقاء سطح سلامت جامعه
13. ارائۀ اقدامات پرستاری قبل و بعد از عمل
14. مشاوره و راهنمایی بیمار و ارجاع آن به منابع تخصصی و اجتماعی حمایتی
15. آماده کردن بیمار برای ترخیص
16. پیگیری خدمات پرستاری و اقدامات مراقبتی در منزل بعد از مرخص شدن بیمار با هماهنگی مرکز درمانی
17. انجام دادن اقدامات ضروری برای پیشگیری از عفونت ها
18. همکاری کردن با گروه های بهداشتی برای رفع مشکلات محیطی، حفاظتی و خدماتی با استفاده از همفکری و همیاری فرد، خانواده، گروه و حتی مدرسه و بعد از انجام پیگیری آن
19. حضور در دوره های آموزشی – پژوهشی
20. برای بهبود کیفیت خدمات در ارائۀ خط مشی های مراقبتی و بهداشتی مشارکت مستقیم داشته باشد.
21. مراقبت از بیمار در حال فوت و نظارت بر امر مراقبت از جسد طبق اصول شرعی
22. تحویل بخش به پرسنل شیفت های قبل و بعد از خود و گزارش دادن اقدامات انجام شده
23. همراه بودن با پزشک در ویزیت بیماران و گزارش اقدامات انجام شده و بررسی پاسخ های بیمار جهت تعیین روش های درمانی مناسب
24. ثبت کلیۀ اقدامات صورت گرفته شده برای بیمار
در ادامه می توان ذکر کرد هر کدام از پرسنل بیمارستان و کادر پزشکی از جمله بهیار، پرسنل اتاق عمل، کمک پرستار و غیره داراری شرح وظایف مجزا می باشند. همچنین پرستارهای بخش های مختلف بیمارستان دارای شرح وظایف متفاوتی می باشند .
شما با بهره گیری از این مقاله می توانید به اهمیت و ارزش کار و فعالیت پرستاران پی برده و همچنین در بهبود روند کاری این عزیزان موثر باشید .
با تشکر از حسن انتخاب و مطالعه مقاله شرح وظایف پرستاری توسط شما دوست و همراه عزیز .
مراقب سلامتیت باش چون خیلی مهمه !
مشتاقانه منتظر ارسال نظرات و ایمیل های شما همراهان عزیز و گرامی در خصوص شرح وظایف پرستاری هستیم - چشم یار
دوستدار شما شکوه شیخی پور
کاربردی ترین ابزارهای چشم پزشکی کدامند؟! در این محصول ویدئویی توضیحات جامع و کاملی در خصوص این 5 ابزار و کارآیی آنها در اتاق عمل توسط شکوه شیخی پور مدرس اسکراب نرس چشم پزشکی ارائه گردیده است...
قیمت : 148000 تومان نوع محصول : دیجیتالی خرید آنلاینسلام
خیلی خوب و جامع بیان شده بود . من با اجازتون برای یک تحقیق ازش استفاده کردم. البته با ذکر منبع
سپاس
پاسخ به نظر